Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ώρα μηδέν για την ΕΡΤ

Το σενάριο για τον καλοκαιρινό «θάνατο», ώστε να ικανοποιηθούν οι επιταγές της τρόικας για ομαδική έξοδο από το Δημόσιο, ούτε έχει επακριβώς επιβεβαιωθεί αλλά ούτε έχει διαψευστεί από τα κυβερνητικά στελέχη

Τρόμος στη Μεσογείων, πανικός στο Ραδιομέγαρο. Οι τελευταίες ανεπίσημες, παρασκηνιακές, αλλά με αρκετές δόσεις αλήθειας, προθέσεις της τρικομματικής κυβέρνησης να συρρικνώσει την ΕΡΤ έστειλαν σε ακόμη πιο βαθύ έρεβος τους εργαζομένους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
«Δεν ήρθα για να κλείσω την ΕΡΤ, αλλά για να την ανανεώσω», ήταν τα πρώτα λόγια του νεοφερμένου τεχνοκράτη διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Γκίκα Μάναλη στην πρώτη του συνάντηση με τους ραδιοτηλεοπτικούς συντάκτες. Κι όσο κι αν το πίστευε όταν το έλεγε, άλλες ήταν οι βουλές του Αντώνη Σαμαρά και του Γιάννη Στουρνάρα. Γιατί αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες μια ΔΕΚΟ για να βρει τους 2.000 δημοσίους υπαλλήλους που απαιτεί η τρόικα να απολυθούν εντός των επόμενων μηνών, δεν μπορεί να την εμποδίσει κανείς. Ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ήδη αντέδρασαν σθεναρά με ανακοινώσεις τους στα δημοσιεύματα περί λουκέτου, ούτε οι συνδικαλιστικές ενώσεις.
 Το σενάριο για τον καλοκαιρινό «θάνατο» της ΕΡΤ, ώστε να ικανοποιηθούν οι επιταγές της τρόικας για ομαδική έξοδο από το Δημόσιο, ούτε έχει επακριβώς επιβεβαιωθεί αλλά ούτε έχει διαψευστεί από τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ παράλληλα κυκλοφορούν δεκάδες σενάρια για τα πώς, τα τι και κυρίως τα ποιοι! Το σίγουρο είναι πως η ΕΡΤ είναι μια ΔΕΚΟ με πολλούς υπαλλήλους. Ο αριθμός τους ανέρχεται στους 2.656 αορίστου χρόνου και 246 συμβασιούχους, που εργάζονται σε ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3, στην ΕΡΤ World και ΕΡΤ HD, σε 29 Ρ/Σ (7 στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη και 19 περιφερειακοί), στο ert.gr και το ψηφιακό αρχείο, στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς και στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής. Από αυτούς οι 630 είναι δημοσιογράφοι, οι 200 μουσικοί, οι 90 διοικητικοί υπάλληλοι και οι υπόλοιποι είναι διορισμένοι με διάφορες ειδικότητες, όπως σκηνοθέτες, εικονολήπτες, ηχολήπτες κ.λπ.
Ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα μείνουν; Η έντονη φημολογία των τελευταίων μηνών μιλάει για 2.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου. Οι περισσότεροι θα ανήκουν στις τάξεις εκείνων που μονιμοποιήθηκαν την τελευταία εξαετία με το Διάταγμα Παυλόπουλου. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά...
Κι άλλα κίνητρα
Δεν είναι τυχαίο πως τα σενάρια κλεισίματος ήρθαν στην πιο δυσμενή περίοδο στην ιστορία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Τα τελευταία χρόνια η ΕΡΤ απουσιάζει από παραγωγές ελληνικής μυθοπλασίας και περιορίζεται σε ξένα προγράμματα και σκανδαλώδεις αναθέσεις μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, σε συνδυασμό με προσλήψεις δεκάδων συμβούλων και στελεχών με το καθεστώς ΠΕΘ. Επιπλέον, έχουν κοπεί εκπομπές που είχαν λόγο και τηλεθέαση, ενώ η ΕΡΤ δεν διαθέτει πλέον επαρκές προσωπικό ούτε καν για να καλύψει, ως οφείλει, τον ενημερωτικό της τομέα.
Την ίδια ώρα, από τα έσοδα του ανταποδοτικού τέλους φεύγουν 65 εκατ. ευρώ για το ΛΑΓΗΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Και μέσα σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε τις συνεχιζόμενες απεργίες που έστειλαν και τους τελευταίους τηλεθεατές στον ανταγωνισμό. Αλλωστε πολλοί αντιφρονούντες του σχεδίου συρρίκνωσης αναφέρουν πως, εκτός από οικονομικούς, η κυβέρνηση έχει κι άλλους λόγους για να την προχωρήσει, και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως με αυτό τον τρόπο η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα αβαντάρουν τους εκδότες και τους καναλάρχες (βλ. MEGA, ΑΝΤ1, ALPHA και ΣΚΑΪ), οι οποίοι με το κλείσιμο ζωτικών τομέων, ή ακόμη και συχνοτήτων της ΕΡΤ, θα ωφεληθούν τα μέγιστα.
Συμβαίνει
Η επίθεση και η συρρίκνωση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών δεν αποτελούν, ωστόσο, ελληνικό μονοπώλιο. Το έχει κάνει πολλάκις τα τελευταία χρόνια το ΔΝΤ εντός κι εκτός Ευρώπης. Τον καιρό της μεγάλης κρίσης, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Αργεντινής έκλεισε.
Οταν όμως επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο στην Ουγγαρία, αντέδρασε η EBU. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην Πορτογαλία. Οταν η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε πέρυσι τον Οκτώβριο να κλείσει ένα κανάλι, παραιτήθηκε η διοίκηση της πορτογαλικής κρατικής τηλεόρασης. Αραγε τι θα συμβεί στην Ελλάδα όταν ανακοινωθεί επισήμως το σχέδιο συρρίκνωσης; Πώς θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι και κυρίως το συνδικαλιστικό όργανο της ΕΡΤ, η κραταιά επί δεκαετίες -κι όχι άμοιρη ευθυνών για τη σημερινή της κατάντια- ΠΟΣΠΕΡΤ;
ΔΕΚΟ με πλεόνασμα
Οσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, την ώρα που η γενικότερη κατάσταση της ΕΡΤ χαρακτηρίζεται παρακμιακή, τα ταμεία της παρουσιάζουν πλεόνασμα. Παρ' όλο που τη διετία 2010-'11 η ΕΡΤ βρέθηκε με ζημίες και υψηλές υποχρεώσεις προς τρίτους -το γεγονός ότι είχε αυξήσει το ανταποδοτικό τέλος κατά 30%, στα 4,24 ευρώ το μήνα ανά νοικοκυριό, δεν ωφέλησε σε τίποτα-, το αρνητικό πρόσημο ανατράπηκε. Την τελευταία διετία έκλεισε κερδοφόρα, μειώνοντας σημαντικά τις υποχρεώσεις σε τρίτους και φτάνοντας το 2011 σε κέρδη προ φόρων ύψους 56,9 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το 2011 έδωσε 83 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο με τη μορφή εισφορών και φόρων.
Πιο αναλυτικά, πλήρωσε 26 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ, 33 εκατ. ευρώ στα Ταμεία, 10 εκατ. ευρώ σε φόρο μισθωτών υπηρεσιών, 12 εκατ. ευρώ σε φόρο εισοδήματος και 2 εκατ. ευρώ σε άλλους φόρους.
Η εκτίμηση για το 2012 ήταν πως η ΕΡΤ θα κατέβαλλε στο Δημόσιο 84 εκατ. ευρώ. Αυτή η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος προήλθε με μείωση των δαπανών μισθοδοσίας λόγω αποχώρησης προσωπικού και μισθών κατά 85 εκατ. ευρώ και με μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 40,2 εκατ. ευρώ, και παρά τη μείωση των εσόδων κατά 64 εκατ. ευρώ.
Το καλοκαίρι αναμένεται λοιπόν καυτό στα πέριξ της Αγίας Παρασκευής. Ο,τι και να γίνει τελικά -ας μην ξεχνάμε πως υπήρχε και στο παρελθόν πόνημα αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ-, σίγουρα δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Ηδη δουλεύουν τα τέλια, έχουν καταρτιστεί λίστες και υπολίστες, ενώ τα τηλέφωνα σε ανώτερα στελέχη γαλάζιας και πράσινης απόχρωσης έχουν πάρει φωτιά.
Μάλιστα, ακούγεται ευρέως πως ακόμη κι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει δεχτεί πιέσεις για να βάλει πλάτη ώστε να σωθεί έστω και την ύστατη στιγμή η δημόσια ραδιοτηλεόραση, που βρίθει, ως γνωστόν, πράσινων παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου